28 januari 2012

Det kostar att ligga på topp

Sjuåringens fötter har vuxit med nästan två centimeter sedan i våras, så idag var det dags att köpa nya pjäxor till henne. Både längd- och slalompjäxor.
Hon kämpade sig tappert genom mätning och provning av många olika pjäxor i två olika sportaffärer, och sedan var energin tvärslut. Det blev i alla fall bra till slut :-)
Sedan justerade jag bindningarna på hennes slalomskidor, så nu är allt klart för skidskola på tisdag, bara idiotkylan håller sig borta.

Resten av dagen har tillbringats i soffan med bl.a. Ronja Rövardotter (fast jag sov genom ungefär halva filmen ;-)) Superskönt!

Familjeliv.se böljar debatten om huruvida vi behöver eller borde ha ett könsneutralt pronomen - "hen", eller om det riskerar att göra människor könsförvirrade, könlösa eller om det är ett sätt att sudda ut kön i största allmänhet så att alla är exakt likadana.

Jag konstaterar bara att det är precis som i de flesta diskussioner om kön, genus eller jämställdhet; extremt svartvitt.
Och jag förstår inte riktigt varför ämnet är så läskigt att den spontana bilden för många är att staten försöker göra folk könlösa, ev. genom att gå Bobbitt på oss alla och sedan raka av oss allt hår och tvångsklä oss i beige overaller,  något som är en aning skrattretande särskilt när det gäller diskussionen om "hen" eftersom det finns en himla massa länder/språk som ENBART har könsneutrala pronomen men där folk ändå verkar ha fått behålla både snoppar och snippor.
Och ännu mer särskilt eftersom användandet av "h*n" är väldigt utbrett i skriftform t.ex. i olika diskussionsforum. Ett litet e gör tydligen enormt stor skillnad, för då kan man ju uttala ordet. Huvvaligen.
När det hela i själva verket är så enkelt som att "hen" (om man VILL, ingen tvingar en) kan användas som ett komplement till "han" och "hon", ingen propagerar för att det ska vara en ersättning.

Jag råkade förresten ramla över en bra krönika av Hanna Fahl för en stund sedan, och insåg att hon använder "hen" i den. Och tänka sig, det var inte läskigt alls. Och snippan sitter kvar! Hurra.


dag 20 - #blogg100

1 kommentar:

  1. Jo. Som så ofta är det nog så att det beror mer på VEM som säger det är HUR :) men du har en bra poäng i det där hen:andet tycker jag!

    SvaraRadera