11 september 2013

Sjörövarägg, någon?

Dagens Media rapporterar att den norska "äggjätten" Prior nu börjar sälja Prinsessägg och Sjörövarägg.
Helt vanliga ägg, men i förpackningar för flickor och pojkar för att barn ska lockas att äta mer ägg.

Jag orkar inte ens börja argumentera för varför detta är korkat.
Jag nöjer mig med att konstatera att det måste vara pinsamt att vara marknadsansvarig eller reklamare och ligga bakom detta. Gör man ett så oengagerat och fantasilöst jobb så borde man på sin höjd få ansvara för att sortera bläckpennorna i kontorsförrådet.


4 kommentarer:

 1. Vem har sagt att förpackningarna är för "flickor och pojkar".

  Förpackningarna är väl könsneutrala, eller får inte killar köpa rosa äggförpackningar?

  SvaraRadera
 2. Är du på riktigt? Rosa förpackningar med prinsessflickor på, och blå med sjörövarpojkar, och du ser inte något stereotypt med det alls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej?

   De säger väl inte att de blåa är för killar? Det är bara dina förutfattade meningar som antar det.

   Radera
 3. Nej, det är inte bara mina förutfattade meningar som antar det. Om det varit så, då skulle ingen kille ha tvekat att ta på sig prinsessklänningen han tycker är så fin, för det är ju bara hans förutfattade meningar som säger att klänning är för tjejer.

  Marknadsföring till barn (leksaker, kläder, tydligen också ägg) är ju klassiskt oerhört könsstereotyp, något som börjar förändras så smått. T.ex. var det väl Toys R'Us som häromdagen gick ut och sa att de ska sluta marknadsföra leksaker som "flick" eller "pojk". Så nej, det är inte bara mina förutfattade meningar.

  Och nej, äggen är inte märkta "för flickor" eller "för pojkar". Det behövs inte, för det är så starkt inpräntat i oss (är du inte en av "oss" så är det bara att gratulera till det) att rosa är för flickor, blått för pojkar.
  Flickor är prinsessor, pojkar är sjörövare, flickor leker med dockor, pojkar med bilar osv osv osv. Jag lovar, gör en spontanundersökning i vilken norsk butik som helst och räkna hur många flickor som tar sjörövarasken (bör bli några) och hur många pojkar som tar prinsessasken med ägg (kanske en eller två).

  SvaraRadera