4 juli 2014

Totalt oglamorös shopping

Skit kommer ju som bekant alltid i klungor. Det är därför en dator, dammsugaren, MacBook-laddaren och två iPad-laddare kraschar ungefär samtidigt.
Det är för att man ska känna att man lever när man beställer kablar och laddare för över tusen spänn från Apple Store, och för att man sedan ska känna riktig smärta när man betalar två tusen för en ny dammsugare och över fem tusen för en dator.

Två. Tusen. För en dammsugare. En pryl som man hatar att använda men ändå måste ha. Finns det en gud så måste hen ju garva ihjäl sig åt såna grejer.

Den gamla dammsugaren började lukta sura spyor. Fräscht som fan när huset blev dammfritt men luktade illa. Lite kontraproduktivt kan man säga.
Jag bytte alla filter, försökte rengöra den inuti och allt sånt, men det hjälpte inte så till slut var det bara att googla sig fram till nån vettig modell.
Något som för övrigt är en riktig djungel.

Råd & Röns test säger att modellen "Rövhål 2000" var bäst för tre månader sedan men det går inte att läsa testet utan att betala pengar för det. En annan sajt säger att modellen "Blötfis 3000" var bäst för TVÅ månader sedan. Men den är tusen kronor dyrare än Rövhål 2000.

Så går man in och börjar läsa specifikationer. Jag gör alltid så, det är ingenjören i mig som försöker bryta sig ut ibland. Men varför?? Specifikationerna är ju alltid helt obegripliga.

Ljudnivå 65 dB eller 70 dB, det säger mig absolut ingenting. Det enda vettiga hade varit en jämförelse med t.ex. ljudnivån hos en skrikande tioåring, DÅ hade jag fattat. Aha, en dammsugare som låter MER än en skrikande tioåring, njaäää, det blir nog minus på det...
Motorstyrka 2000W eller 2200W? Vad är skillnaden om jag ska använda maskinen till att suga upp popcorn från golvet? Suger den upp popcorn eller inte? Suger den upp strumpor? Leksaker? Bra, pluspoäng!

I slutändan köpte jag ändå den där på bilden. Den är lättare och tystare än vår gamla, vilket inte är så underligt med tanke på att den gamla är nio år. Och framför allt så luktar den inte spya. Men sånt skriver de minsann aldrig i specifikationerna.


8 kommentarer:

 1. Fniss! Roligt skrivet!

  SvaraRadera
 2. Astråkiga inköp! Ska ju vara delar av hushållsinfrastrukturen som bara finns och funkar... Men rätt att gå på en rejäl dammsugare, det ångrar man inte. Jag hade en som luktade damm och varm plast, blev ett lyft när jag köpte en Electrolux av nån halvdyr modell, typ din. Men pengarna hade man ju hellre gjort nåt annat för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, såå mycket man hade kunnat göra istället. Men nä.

   Radera
 3. Jag köpte ny dammsugare i höstas och det suger verkligen att lägga pengar på sådant. Jag snålade och vet inte om det var en bra idé. Dammsugaren fungerar bra men jag borde ha valt en med lägre ljudnivå. Det där med dB spelar roll. Nåja, jag använder den inte så ofta så jag står ut med att den dånar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något jag lärt mig med åren så är det att man får det man betalar för. Men i vissa lägen funkar det ju inte att betala mer, och så snålar man, och plågas. Du skulle kanske köpa ett par såna här som kompensation ;-)
   http://www.clasohlson.com/se/H%C3%B6rselskydd-med-radio/40-8308

   Radera
 4. Haha, så himla snålt att inte skriva det!

  När jag skulle köpa minilaptop innan jag började plugga, var det jätteviktigt för mig att tangentbordet inte lät för mycket. Jag skriver nästan lika fort som jag pratar (och då är det få som hänger med) så skulle jag rassla ner allt föreläsaren sa på ett tangentbord som väsnades, så hade jag blivit avstängd från universitetet. Jag vet inte huur många försäljare som tittade på mig som om jag var dum i hela huvudet samtidigt, som ställde en sån fråga. Jag som tycker den var högst väsentlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyst tangentbord är ju skitviktigt!! Just nu skriver jag på ett som slamrar alldeles för mycket, jag hade dött om min laptop var så.

   Radera