16 mars 2012

När försvar blir till hat

Som en av reaktionerna på armhålehatet skapades ett evenemang på Facebook, "Ta håret tillbaka". Evenemanget fick snabbt många deltagare, och folk började lägga upp bilder på sina orakade armhålor.


Naturligtvis dök det också snabbt upp personer som började skriva otrevliga och kränkande kommentarer på bilderna, på samma sätt som det blev från första början med mello-armhålan. För armhålor är uppenbarligen oerhört provocerande.


Bland kommentatorerna var det en som fick strålkastarljuset på sig lite mer än de andra... en medelålders man som hade lite otur när han tänkte, och postade kommentarer som t.ex. "Hon ser ju för faan ut som en fitta på tvären!".
Detta plockades upp av en blogg som verkar ha skapats enbart i syfte att visa upp just denna medelålders man (inkl. hans Facebookprofil och mejladress), ett blogginlägg som i sin tur utlöste en storm av kritik och hån mot mannen.
Om det stämmer som det skrivs i evenemanget så har folk dessutom gått så långt så att de kontaktat mannens arbetsgivare (och idrottsföreningen där han är ledare) angående detta.

Något senare kom så en dementi. Den medelålders mannen påstår sig ha fått kontot kapat, det är i själva verket inte alls han som har skrivit något om fittor på tvären.


Kommentarerna låter naturligtvis inte vänta på sig. Dålig bortförklaring, busted osv. Och så kan det naturligtvis vara. Det kanske är en dålig bortförklaring, alla kan ha otur när de tänker. Eller så är det sant. Ingen vet.

Det man däremot vet, och som visar sig om och om igen, är hur lätt en försvarskampanj snabbt förvandlas till en helt egen hatmobb. Och nästan ingen reagerar. FÖR VI HAR JU RÄTT! HAN VAR JU TASKIG. Och då är det helt okej att sjunka till samma nivå, och ojdå, vi råkade vara hundra personer som sa till honom att han är dum i huvudet. Well, han får väl skylla sig själv.
Eller?

Det är obehagligt.
Obehagligt att människor så lätt går från att vara försvarare till att själva vara hatare, och att de inte ens märker det själva.
För vad är egentligen skillnaden mellan  "Hon ser ju för faan ut som en fitta på tvären!" och "Det sannolika är att du är den vidriga människa som vi fått en bild av och jag förstår inte hur sådana som du lyckas få någon som älskar dig. Du får mig att vilja spy"?
Den ena förtjänar det, den andra inte? Vem gör den bedömningen? Vems värderingar, vems sunda förnuft?


Och nästan ingen reagerar
... mobben drar vidare, och det som borde kunna bli en klok diskussion blir bara till ännu mer hat. Som sagt, obehagligt. Och väldigt sorgligt.7 kommentarer:

 1. jag reagerar på det!! det är inte okej! INTE ÅT NÅGOT HÅLL! Instämmer med dig!! Jag blir så irriterad!!

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med! Evenemanget börja att urarta, det som var meningen med det hela var att stoppa mobbing och kränkningar, men det verkar vara det enda det går ut på nu åt båda håll.

  /C

  SvaraRadera
 3. Problemet här är att ALLA har rätt att tycka som han. Även om det är i kontext med en kvinna. Det som inte är rätt är att hänga ut denna kvinna från första början och då är det bara en person som gjort fel, inte dom som tyckte det var äckligt. Sen att våra så kära feminister börjar hänga ut män bara för att dom är män och enkla mål för sina frustrationer är nog snarare det vi ska fokusera på. Har man också tittat in så vet man att det var ganska många kvinnor som tyckte lika illa.
  Man ska inte försöka ändra åsik hos människor, det är fel. Men att ändra hur man beter sig är rätt och något man kan göra något åt. Så att göra samma sak tillbaka ger ju ungefär noll om inte mindre.

  SvaraRadera
 4. Om att kontakta fotbollslaget: Om din tonårsdotter blev kallad för "fulast" och en "fitta på tvären" av en vuxen man, hade du tyckt han varit lämplig att arbeta med ungdomar? Är det killen som du vill ska leda din fjortonåriga sons fotbollslag? Som ska åka på läger med ungdomarna och lära dem sunda värderingar?

  Att kontakta hans jobb kan jag däremot tycka var att gå överstyr.

  SvaraRadera
 5. Vänta nu, jag missade det här första gången jag läste..."medelålders man..."????

  Vad fan Li, det skiljer inte många år mellan mig och snubben, och jag är UNGDOM, inte medelålders - vad har tagit åt dig kärring :-p

  SvaraRadera
 6. Tack för en oerhört angelägen text. Det finns inga proportioner i nätmobbens agerande.

  SvaraRadera
 7. Mycket klokt och insiktsfullt. Jag förstår verkligen inte hur folk kan bli så hatiska? En hårig armhåla eller en man som kallar armhålan för ett könsorgan. Alltså, ärligt?! Folk behöver mindre fritid verkar det som?

  Som sagt, tack för en bra text!

  SvaraRadera