31 oktober 2012

De två årstidernas land

Kirunabor gillar vinter, det är obligatoriskt. Det finns inte så många andra alternativ när man bor på ett ställe som har vinter minst 6 månader om året. Det finns kirunabor som påstår att de inte gillar vinter, men eftersom såna påståenden faller på sin egen orimlighet så tänker jag inte säga mer om det just nu.

Fast kirunabor gillar vår ännu mer än vinter. Något som kan tyckas lite märkligt eftersom vår här ÄR vinter. Mer vinter än många i Sverige nånsin får.
Skillnaden är att på våren ser man solen. Kirunabor gillar solen. Fast inte på sommaren, för då är den lite för varm. Det ska vara vårsol, då är kirunabor glada.
Höst är också okej, för då börjar ju vintern närma sig. Och i vissa fall är det med höst som med vår, att höst ÄR vinter, och då är ju allt som det ska vara.

Det finns kirunabor som hävdar att de faktiskt gillar sommar också. Förmodligen tänker de då på alla härliga somrar då det snöat på skolavslutningen eller midsommarafton. Eller så menar de Thailand. Svårt att avgöra...

Men nu är det tydligen höst. Eller i alla fall höstlov. Det har jag och Nisse firat med att skotta jättemycket snö.

Och nu ska jag fortsätta fira höstlovet med att skratta hysteriskt åt det där med att samerna säger att vi har åtta årstider här uppe, när alla i själva verket vet att vi har två:
helvetesjävlavinter och nåtsomiblandpåminneromsommar.

Men hey... alla intalar sig det de behöver för att överleva. Åtta årstider... hahahahaaaa


1 kommentar:

  1. Vilket härligt inlägg :-) Jag kan ju säga som så här, jag gillar inte snö, så det är ju tur att jag bor i den andra änden av landet, sett från Kiruna.

    SvaraRadera