9 september 2012

Livets hårda läxor

Åttaåringen är medlem på Moviestarplanet, en barn- och ungdomssajt där man skapar sin karaktär, en filmstjärna, och sedan skaffar vänner, gör filmer som andra kan titta och gilla, samlar autografer och shoppar kläder, prylar och husdjur allt eftersom man fått ihop Star Coins som är valutan i spelet och "fame" som gör att man når högre levels och kommer åt fler funktioner.

Åttaåringen har kommit till level 3. Då kan man ge presenter till andra spelare, så hon och kusinen har gett lite kläder och sånt åt varandra. So far so good.
Igår kväll var hela familjen i källaren och hade myslördag, med andra ord: alla satt med varsin dator/telefon och lekte/spelade/surfade :-P

Plötsligt frågar åttaåringen: "Mamma, vad betyder 'blockerad'?"
"Hurså" frågade jag. "Om det står att man är blockerad, vad betyder det då?" sa hon, och såg väldigt obekväm ut. "Det betyder att någon har spärrat en så att man inte kan komma in på deras sida, att de inte vill vara vän med en", svarade jag, varpå hon började gråta sådär från djupet av hjärtat, riktigt riktigt ledset.
Jag hann tänka att vafan, jag har inte gjort mitt jobb om hon reagerar SÅDÄR på att någon okänd på en spelsajt inte vill vara vän med henne, men så kom det fram vad som egentligen hade hänt...

En annan spelare hade börjat chatta med henne och tyckt att hon hade fina kläder. Spelaren hade sedan sagt att om åttaåringen gav sina kläder i present åt henne, så skulle åttaåringen i gengäld få en massa saker som hon hade på sin önskelista.
Superbra deal, tänkte åttaåringen och började klicka över kläderna till den andra spelaren. När det var klart kom inget tillbaka, varpå åttaåringen i chatten påminde om vad den andra spelaren hade lovat. Hon fick inget svar och plötsligt hade den andra spelaren loggat ut.

Åttaåringen tänkte att något hade blivit fel, så hon loggade också ut, loggade in igen, skulle gå in på den andra spelarens sida för att återigen säga att hon måste hålla det hon lovat, bara för att upptäcka att det stod "Denna användare har blockerat dig". Det var då hon frågade mig vad "blockerad" betyder, och bröt ihop när hon började inse vad som hänt.

Fy FAN vad ledsen hon var, en jättelång stund. Det var hemskt!
Vi förklarade för henne att hon blivit lurad av en skitstövel, och att hon säkert inte är den enda som blivit lurad heller, att det är bra att vara snäll men att man måste tänka på att man faktiskt inte känner de andra spelarna och att det kan vara vilka puckon som helst. Och att såna som luras och är taskiga ofta är såna som inte mår särskilt bra, för om man mår bra och är lycklig så behöver man inte vara taskig mot andra.
Hon förstod resonemanget och konstaterade sedan att det inte känns bra att bli lurad och att hon önskar att hon kunde luras tillbaka, men hon fattade också att det inte är nåt bra att göra så, för då är man ju lika taskig som den personen.

Hur som helst så slutade det hela med att jag skapade en egen användare på den där sajten, dels för att få lite koll på hur det funkar, och dels för att samla ihop pengar så att jag sedan kan ge prylar tillbaka till henne.
Det hon hade gett bort till lurendrejaren var värt drygt 2000 StarCoins, och nu inser jag att det har tagit massor av tid och energi för henne att få ihop de spelpengarna. Fy fan för snorjävlaungar som beter sig sådär.

Det var förmodligen en nyttig läxa att lära sig, men usch vad ledsen hon var :-(


1 kommentar:

  1. Troligtvis en nyttig läxa att göra. Kanske bra att lära sig den i en spelvärld i stället för IRL. Men i vilket fall så gör det ont, ont, ont att bli lurad och sviken.

    SvaraRadera